Nacinam pierś z kurczaka i wciskam trzy składniki. Dodają mięsu soczystości i wyrazu

Dodano:
Nadziewana pierś kurczaka Źródło: Shutterstock / Elena Shashkina
Pierś z kurczaka to zawsze dobra propozycja obiadowa. Przyrządza się ją bowiem szybko, niezależnie od wybranego sposobu. Dziś zapraszam na pyszny filet z piekarnika. Nadziewam go trzema składnikami, które całkowicie odmieniają to mięso.

Filet z piersi kurczaka ma delikatny smak i strukturę. Przyrządza się go szybko, ale warto dodać mu wyrazu, wzbogacając innymi składnikami. Można to zrobić na wiele sposobów, np. mięso nadziać, owinąć czy przykryć smaczną kołderką. Dziś pierś z kurczaka szybko nadzieję trzema składnikami, które dodadzą potrawie smaku, aromatu i soczystości.

Czym warto nadziać pierś z kurczaka?

Pierś z kurczaka warto nadziać składnikami, które zwiększą jej soczystość i dodadzą jej smaku. Dobrym wyborem są więc produkty zawierające sporo tłuszczu. Mogą to więc być kawałki sera, np. pleśniowego, feta czy wędzonego boczku. Idealnym dopełnieniem będą warzywa, które również dodadzą smaku, soczystości i kolorytu. Można więc sięgnąć po: pokrojoną w plasterki cukinię, bakłażan czy pomidor, paski papryki albo liście szpinaku.

Jak zrobić pierś z kurczaka na ostro?

W moim domu ostatnim hitem jest pierś z kurczaka na ostro. A ostrość tę osiągam bardzo prosto, a mianowicie nadziewając mięso cieniutkimi plasterkami pikantnej papryki. Do tego dokładam plasterki mozzarelli i wędzonego boczku i wciskam taką kompozycję w nacięcia w mięsie. Po upieczeniu filet jest soczysty i smakuje obłędnie.

Przepis: Pierś z kurczaka na ostro

Pieczona pierś kurczaka nadziewana boczkiem wędzonym, mozzarellą i ostrą papryką

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
425 w każdej porcji

Składniki

  • 4 pojedyncze, nieduże piersi z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oleju
  • 100 g cienkich plasterków wędzonego boczku
  • 125 g białej mozzarelli
  • 1-2 małe, ostre papryczki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaPiersi z kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Każdą natnij płytko z jednej strony w 5-6 miejscach. Mięso natrzyj zmiażdżonymi ząbkami czosnku, ziołami, solą i pieprzem. Skrop olejem, wymieszaj, odstaw na pół godziny.
  2. Nadziewanie mięsaDługie plasterki boczku podziel na 2-3 kawałki, złóż na pół. Mozzarellę przekrój na pół, pokrój w plasterki. Papryczkę umyj, oczyść, pokrój w cienkie plasterki. W nacięcia wkładaj po kawałku boczku, sera i papryki.
  3. Pieczenie filetówNadziane piersi kurczaka ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Przykryj, piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw mięso na 5 minut, by odpoczęło.

Z czym podać pieczoną pierś z kurczaka?

Pieczona pierś z kurczaka moim zdaniem najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami lub frytkami. Można też do niej podać ugotowany ryż lub kuskus. Danie warto dopełnić warzywami. Mogą to być np.: gotowane różyczki brokułu, pieczone pomidorki czy sałata z dodatkami. Dobrze też sprawdzą się lekkie surówki, np. z marchewki czy kapusty pekińskiej.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...